Afro ger spända träningsvärksstinna vader

Var på afro i lördags det var grymt roligt, sköna rytmer och galna rörelser dessutom barfota! Musiken var trummor i olika takter, så häftigt. Det var lite udda att träna barfota, brände fint under stortårna efteråt. Får träna upp huden under tassarna så ska det nog gå bättre. Redan igår led jag av träningsvärk men mest i baksida av lår och lite i vaderna. Idag är det övervägande smärta i vaderna, ahhh känns att man lever iallafall. Var på ett aerobicspass idag, det var rätt tungt att träna med grymma träningsvärk. Men sååå skoj att få prova mina nya träningsskor som inhandlades på stadium i lördags. Kolla in dem på länken:
http://www.stadium.se/sport/traning/traningsskor/098747/reebok-dmx-dazzle-ii-mid-w"><img
Vilken skillnad, så mycket skönare och stabilare för fötterna. Att jag inte köpt nya tidigare är en gåta.


Ska försöka mig på min vanliga aerobics imorgon för det är filmtema och det verkar som det kan bli skön musik! Det återstår att se om jag träningsvärken lättat.
/Louise


vart tog gratisparkeringen vägen?

Döm till min förvåning när det var helt tomt på gratisparkeringen på gatan utanför gymmet, perfekt tänkte jag. La märke till några skumma gula lappar på de fåtal som stod där, jaja det är väl reklam tänkte jag. På dörren in till Forever läser jag att parkeringsförvaltningen (kan det heta så??) har belagt gatan med parkeringsförbud, faan tänker jag (10 minuter tills passet börjar) och springer tillbaka till bilen och försöker få en parkering på forevers parkering. Men nej nej där var det som vanligt fullt, kör längre in till längs med järnvägen där jag äntligen hittar en plats (gratis e gott)! Springer in till gymmet, stämplar in-rusar upp till omklädningsrummet och svirar om, pust var redan uppvärmd där kan jag lätt säga. Träningsveckan har startat strålande, måste nästan klappa mig själv på axeln! Igår var jag på puls forever, typ gympapass med skivstång. Det kändes ok, men var ganska tungt för det var många tunga benövningar. Idag hittade jag till willysparkeringen istället och hade gott om tid att byta om till aerobics-passet! Nu får jag nog vila nån dag och hitta mer kraft till träning, laddar för yoga på fredag. Är sugen på afro återigen, det visar sig om jag hittar dit på lördag..

Vi har fått stegräknare på jobbet, så spännande och se hur mycket jag egentligen går på en dag. En helt vanlig dag på jobbet verkar hamna mellan 11500-12200 steg, utan någon lunchpromenad. Jag e helt fascinerad över att jag får ihop så mycket. Vi kommer att ha en stegräkningstävling på jobbet framöver, därav att vi fått stegräknare. Jag blir helpeppad av att höra vad kollegorna får ihop och försöka slå det..
/Louise

Vårtecken

Har varit ute och promenerat/plaskat i vårsolen tillsammans med min man, det är helt underbart ute.

 Tänk 10 grader i skuggan och snön smälter som aldrig förr med hjälp av lite vårvindar.

Så här fina har krokusarna på framsidan blivit på en vecka:


Nu har även en snödroppe letat sig fram i rabatten:

 

Jag längtar tills jag kan sätta händerna i jorden och sätta igång med lite trädgårdsarbete. Har lite nya idéer inför denna säsong. Sockerärtor och tomater står högt i kurs. Kanske ska börja driva upp lite luktärtor inomhus så de får en skjuts tills sommaren..?

/Louise


Fredagsmys med Louise

I kväll ska jag ha lite fredagsmys med frun.

Jag ska laga till en Spaghetti Vongole och sedan en chokladfondant med hallonsås!

Jag återkommer med recept, betyg, bilder och dryck senare.

/Jonas

Jag har bestämt mig

Nu ska jag söka till "halv åtta hos mig". Jag hoppas flera kommer göra det från Eskilstuna så det blir ett program härifrån också.

Är ni sugna?

Gå in på:
http://www.recept.nu/1.291289/2009/03/09/halv_atta_hos_mig_soker_dig_till_nya_avsnitt

Nu håller jag på för fullt att snickra på en meny, sedan är det bara och skicka in ansökan.

Välkommen Helge Skoog hem till mig!

/Jonas


Mamma och Pappa på besök från Finspång

Förra helgen var mor och far på besök från Finspång. Vi behövde hjälp med några småsaker som att laga persienner och borra ett hål i diskhon. De var inte så svårövertalande när jag sä att jag skulle bjuda dem på lite läcker mat. Och läcker mat det blev det tycker jag själv. Som ni har sett tidigare så började vi med att grilla hamburgare ute och jag dukade upp buffén i snödrivan, kändes som på 80-talet när vi hela familjen var i Sälen varje vinter.

Här kommer menyn:

Lördagkväll:

Räk och röktlax toast




Till det drack vi ett vitt vin som jag verkligen kan rekomendera:
Bellingham Chenin Blanc 2008 Artn nr: 2085 Pris: 79 Kr, grymt prisvärt.

Varmrätt:
Långsamt helstekt Ryggbiff med rödvinsreduktion serverades med ugnsbakade rotfrukter



Till det drack vi ett vitt vin som var ok-
Foot of Africa Shiraz Cabernet 2009 Artn nr: 2001 Pris: 189 Kr/box, ej prisvärt.

Kvällen avslutades sedan med kaffe, whiskey, cognac och Yatzy. Louise vann.

Söndagens meny:

Västerbottenpanerad laxfilé med smörslungad färskpotatissallad serverades med en romsås.



Tycker att jag hade lite för mycket västerbottensost så det tog överhanden, annars en väldigt god bjudrätt som man kan förbereda i förväg.

/Jonas

Kolla upp matsedeln nästa vecka månne...

Denna vecka har maten hemma varit i stort sett densamma som maten på jobbet. Idag var det köttbullar & stuvade makaroner på jobbet vilket jag lagade i måndags, igår var det fiskgratäng på jobbet och det lagade jag ikväll(men vi skulle ha ätit det igår fast det sköts upp tills idag=det blev en kebabrulle istället). Inför nästa planering av mat måste jag se till att ha koll på vad vi får på jobbet. Hmm undrar hur det blir nästa vecka då Jonas åker till mallis, ska gå in för att laga bra mat då med. Jag önskar att någon(ääälskliiing) kunde laga till lite kåldolmar till mig, det är nog den bästa "värmapå" maten.

Imorrn håller vi tummarna för att fiskar´n ska ha fått tag på hjärtmusslor till oss för då blir det pasta vongole! Är såå sugen på det.
/Louise


Vårtecknen är talande

Kolla krokusarna!



Grillen åkte fram och tillsammans med svärföräldrarna grillade vi hamburgare i solskenet på framsidan, vi satt i värmen i en och en halvtimme. 

 Det var så fantastiskt skönt!


Visst är det inbjudande!


Fredagsmys i soffan

Igår kväll var Jonas kvar i Stockholm för de hade utflyttningsfest på sitt kontor, vilket resulterade i att jag hade hemmet för mig själv. Jag avslutade veckan med ett hathayoga-pass och sedan åkte jag och handlade lite småplock. Italienskt så klart, prosciutto-salami milanese (min favvosalami)-svartsa&gröna oliver-buffelmozzarella-oliv ciabatta med brie-olivolja samt balsamico créme. Helt klart värd fredagsmiddag. Underhållningen bestod av filmen the Mexican och Solsidan!


/Louise


pumpa muskler på gymmet

Var en sväng till gymmet efter jobbet idag och tränade med lite maskiner. Insåg att jag inte varit "nere" i maskinhallen sedan i oktober, helt otroligt vad fort tiden går. Har ägnat tiden sedan dess med olika pass i grupp istället. Idag orkade jag lika tunga vikter som sist jag var där, summa summarum är att jag har bibehållit styrkan genom mina pass. Känns bra! Imorgon ska jag gå på yoga, det var ett tag sedan sist nu för mina arbetstider har inte passat. Det ska bli roligt och skönt, ett bra avslut på veckan.

Jag ska få göra konditionstest genom jobbet nästa vecka. Det ska bli så intressant och se vilket utslag min träning har gjort. Har slarvat lite på sista tiden, men vi får se.
/Louise

Husmanskost -Ja tack!

Idag har jag premiärlagat Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon som serverades med vitkål- & morotssallad.


Det blev såå gott!

Jag kom hem ganska tidigt från jobbet idag och därför fanns det tid för matlagning som tar lite längre tid, men jag började det hela med att promenixa Stenby runt. Det är bara så härligt att kunna vara ute i solljuset efter jobbet. Det känns verkligen som att vi går mot ljusare tider nu. Väl hemma plockades det fram ingredienser och Morbergs blåa.



Vispa smet och riva potatis, skära vitkål och blanda dressing. Jag var oerhört försiktig med rivaren, hade ett smärre missöde igår och höll på att hyvla av mig halva tummen. Idag klarade jag mig undan utan att blodvite uppstod. Järnberikad mat förresten ska inte det vara nyttigt?

   Se så fina di är!

  Mums tunna, frasiga raggmunkar!


Jag har så svårt med att komma på vilken mat som jag ska laga i veckorna, men tillsammans med min finurliga karl har vi klurat ut en veckomatsedel (dock inte den som ligger på bloggen). Kan vara så att han har tröttnat på frugan som ringer vid femtiden "ääääääälskliiiiiing, vad e du sugen på för mat idag?". Vi har försökt tidigare med matsedel, men då blev jag bara anti mot maten bara för att den var förutbestämd. Just nu funkar det iallafall! Det är så enkelt för allt e hemhandlat och finns på plats redan, jag behöver inte springa runt på coopen och försöka hitta inspiration. För mig blir det ofta samma maträtt på vardagarna, med det här sättet är det enklare att variera.
Imorgon blir det också raggmunk för det blev en massa över!
/Louise


Ny veckomatsedel för familjer

Hoppas första veckans matsedel blev till belåtenhet. Här kommer nu nästa veckas matsedel med start från torsdag. Ge gärna kommentarer på förra veckans matsedel om ni har använt den! Var den bra, svår, lättlagad, tråkig mat.
Som vanligt är recepten för 4 personer om inget annat anges.

Tordag:
Grönsaksoppa
Tillagningstid: ca 30 minuter

Ingredienser:
12 dl  vatten 
2 st  grönsaksbuljongtärning 
2 st  morötter 
2 st  potatisar, fast sort 
1 st  palsternacka 
0,5 st  rotselleri 
0,5 st  purjolök 
1 st  grön paprika 
1 dl  majskorn 
2 klyftor  vitlök 
1 st  chilifrukt 
1 msk  tomatpuré 
1 knippe  persilja

Skala potatis, morötter, palsternacka och selleri och skär i 1,5 cm stora tärningar.
Lägg grönsakerna och buljongtärningarna i vattnet, låt koka ca 10 minuter eller tills grönsakerna är nästan mjuka. Strimla purjolöken. Hacka vitlök och chili. Skär paprikan i mindre bitar.
Häll alla övriga ingredienser, utom persiljan, i soppan och låt koka tills grönsakerna är genomkokta.
Häll över hackad persilja vid servering.
Servera med ett gott knäckebröd och ost

Fredag:
Tacopaj med grönsallad
Tillagningstid: 1 timme

Ingredienser
2 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2 msk vatten
Fyllning:
400 g köttfärs
smör till stekning
1 påse taco kryddmix
1.5 dl vatten
1 burk jalapenos (kan uteslutas)
1 1 burk crème fraiche paprika & chili
3 st tomater
2.5 dl riven ost, gärna cheddar

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Lägg degen i lite plast och låt den vila kallt en stund.
Smörj en pajform. Tryck ut degen i formen och förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.
Bryn köttfärsen i en stekpanna med lite smör. Tillsätt kryddmix och vatten och blanda om.
Låt färsen puttra på svag värme 10-15 minuter eller tills vattnet kokat in. Rör om då och då. Blanda ner chilin.
Fyll pajskalet med köttfärsen och bred över crème fraiche. Skiva tomaterna och lägg dem ovanpå. Strö över osten.
Grädda pajen 10-15 minuter tills osten fått en gyllenbrun färg.
Servera pajen med en god sallad

Lördag:
Bouef Bourgignon
Tillagningstid: ca 2 timmar
Recept för 8 personer (bra bjudrätt)


Ingredienser
1 kg oxkött, högrev
100 g sidfläsk eller bacon
100 g fina smålökar
200 g champinjoner i stora tärningar
3 st vitlöksklyftor
40 g mjöl
1 flaskor fruktigt rödvin, helst Bourgogne
2 msk olja
salt
1 nymalen peppar
1 st sockerbit
1 bukett persiljestjälkar
1 st lagerblad
1 kvist timjan

Låt fläsket/bacon smälta i en emaljerad gjutjärnsgryta. När det blivit ljusgult ska smålökarna i. Låt dem steka i ungefär 15 minuter utan lock. Rör om då och då.
Tillsätt champinjonerna och blanda väl. Låt koka under lock ungefär 10 minuter på medelstark värme.
Ta upp alla bitar med hålslev och lägg dem åt sidan. Lämna kvar stekfettet i grytan.
Värm oljan i en stekpanna och stek oxköttet tills det fått färg.
Lyft upp köttbitarna ur stekpannan och låt dem rinna av lite. Lägg dem i gjutjärnsgrytan.
Mosa vitlöken, blanda den med köttet och värm upp grytan långsamt på spisen. Strö över mjölet och tillsätt rödvinet och låt koka upp.
Salta lätt och tillsätt mald peppar, sockerbiten och kryddbuketten, rör om. Låt grytan sjuda långsamt på spisen i cirka 1 timme tills köttet är mört.
Garnera med nyfrästa champinjoner, rökt sidfläsk/bacon och smålök samt nyhackad persilja.
Servera med pressad potatis och lättkokta haricots verts.

Söndag:
Hel ugnstekt kyckling med rödvinsås
Tillagningstid: 1,5 timme


Ingredienser
1 st stor kyckling (färsk eller fryst) 
salt
1 st gul lök 
8 katrinplommon 
2 tsk paprikapulver 
1 st steksnöre 
1 st grillfolie
1 st  vitlökar, hela 
8 st  steklökar, hela

Sås
1 msk smör 
1 st lök, liten, finhackad, gul 
4 st katrinplommon 
2 tsk råsocker 
1 msk balsamvinäger 
1 msk soja 
3 dl rödvin 
3 dl vatten 
2 msk kycklingfond 
2 tsk maizena majsstärkelse 


Sätt ugnen på 175°.Ta ut inkråmet om det ligger i kycklingen.
Skala och skärlöken i kvartar. Strö 1/2 tsk salt inuti kycklingen och fyll den med lök samt katrinplommon.
Bind ihop kycklingen först genom att vira runt benen och sedan en slinga runt om för att hålla in vingarna.
Avsluta runt benen igen och bind också upp gumpen.
Strö på salt och paprikapulver runtom kycklingen.
Lägg den i en ugnssäker form och täck med folie. Ställ kycklingen på nedersta falsen i ugnen och låt den steka så ca 1 timme.
Ta bort folien från kycklingen efter 1 timme och öka gradtalet i ugnen till 200°.
Pensla eller ös kycklingen om det går.
Lägg in skalade hela lökar samt hel vitlök med bara toppen avskuren bredvid kycklingen.
Stick in en stektermometer i kycklinglårets insida men inte ända intill benet.
Stek kycklingen ytterligare ca 1 timme eller tills innertemperaturen är 75-80°. Ös eller pensla den då och då och vänd också lökarna.
Om kycklingen börjar se bränd ut lägg på folie.
Sås:
Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök och katrinplommon ca 2 minuter. Häll på socker och låt det smälta. Tillsätt vinäger, soja, rödvin, vatten och kycklingfond. Låt koka utan lock till ca 4 dl återstår. Sila såsen genom en finmaskig sil och pressa ut så mycket som möjligt. Hetta upp såsen på nytt. Rör ut majsstärkelse
i lite kallt vatten och vispa ner det i såsen. Låt den koka upp.
När det bildats mer sky från kycklingen i ugnen hälls den ner i såsen. Det bör bli minst 1 dl.
När kycklingens innertemperatur är 75°-80° tas den ut ur ugnen och får vila under folie några minuter innan den styckas upp.
Även om temperaturen visar att kycklingen är klar så stick med en provsticka eller vass kniv och kolla
köttsaftens färg. Den ska vara klar och ofärgad. Skär loss låren först och om de fortfarande är för rosa längst in så stek dem separat ytterligare några minuter i ugnen.

Häll ner stekskyn från ugnsformen, och ev också från skärbrädan, i såsen som ska hettas upp.
Servera med kokt potatis och gelé.


Måndag:
Spaghetti Carbonara
Tillagningstid: 20 minuter

Ingredienser 
300 g spaghetti
150 g rökt eller rimmat fläsk/bacon
smör
2 ägg
1/2 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1-2 finhackade vitlöksklyftor
3 dl riven ost
2 krm nymald svartpeppar

Koka spaghettin.
Skär fläsket/bacon i små tärningar.
Stek fläsket/bacon knaprigt i smör i en stekpanna.
Vispa ihop ägg, grädde, salt, vitlök och hälften av osten.
Rör ner fläsk och äggblandningen i den kokta spaghettin och rör kraftigt till en krämig konsistens. Strö över resten av osten och peppar.
Lätt som en plätt.

Tisdag:
Isterband med dillstuvad potatis
Tillagningstid: 40 minuter

Ingredienser
4 st Småländska isterband
ca 12 potatisar
4 dl mjölk
½ dl vetemjöl
½ tsk salt
½ tsk peppar
½ dl dill

Koka potatisen med skal, låt dem svalna
Skala och tärna potatisen
Vispa samman mjölet i lite av mjölken
Koka upp resten av mjölken. Tillsätt redningen, låt koka 5 minuter.
Tillsätt salt, peppar och dill. Vänd ner potatisen och låt den bli ordentligt varm
Snitta isterbanden och stek dem på lagom värme ca 12 minuter.
Servera med inlagda rödbetor.

Onsdag:
Kasslergratäng med paprika
Tillagningstid: 40 minuter

Ingredienser
3 dl långkornigt ris
500 g kassler
3 paprikor, gärna i olika färger
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2-3 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1 krm kajennpeppar
50 g hårdost

Koka riset enligt förpackningens anvisning.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kasslern i tunna skivor. Skölj, kärna ur och strimla paprikorna.
Lägg paprikan i botten på en ugnssäker form. Fördela kasslerskivorna ovanpå.
Krydda grädden med pressad vitlök, salt och kajennpeppar. Häll grädden i formen. Riv osten och strö den över.
Gratinera mitt i ugnen, ca 15 minuter.
Servera gratängen med ris och sallad

Ha en trevlig matvecka!
Jonas


Ingen kulinarisk mathelg!

Har legat nedbäddad sedan i onsdags, kände mig bättre i fredagskväll. Sprang (gick nog snarare sagt) i väg till affären och handlande. Jag lagade ihop en grillad oxfilé med flamberad pepparsås och råstektpotatis.  Blev sen en lugn kväll med en whiskey och maxi-yatzy med frun, jag fick pisk. Vaknade sedan upp på lördagen och mådde mycket illa. Det fortsatte hela dagen, så kvällens meny blev omgjord till kyckling faijtas. Men det var ingen av oss som var sugna på mat. Vaknade upp idag och mådde bättre men nu ligger frun med feber och har också mått illa idag. Louise har inte velat ha någon lagad mat idag, jag har kunnat bistå henne med blåbärssoppa och mannagrynsgröt. Vi hade bjudit in Gösta och Britt på middag men den fick givetvis ställas in, jag som hade köpt färsk lax hos fiskarn, men den ligger nu i frysen. Jag passade istället på att laga en maträtt som bara jag gillar i hushållet, Korv Stroganoff. MUMS, den blev grymt god. Så imorgon blir det korv i låda istället för en färsk laxfile med västerbottenstäcke och cypriotisk färskpotatis. Men det kommer flera tillfällen för lax.

Hoppas nu Louise blir frisk, under de 8 år vi har varit tillsammans tror jag inte att hon har haft feber.

Ha en trevlig matvecka, och alla barnfamiljer på onsdag kommer en ny veckomatsedel!

Jonas


Tänkvärda ord

Jag vill dela med mig av ett citat som jag bär med mig:

"Om att hjälpa...

Om jag vill föra en människa mot ett bestämt mål,
måste jag först finna honom där han är och börja just där.

Den som inte kan det lurar sig själv när hon tror att hon kan hjälpa andra.

För att hjälpa någon måste jag visserligen förstå mer än vad han gör,
men först och främst förstå det han förstår.

Om jag inte kan det,
så hjälper det inte att jag kan och vet mycket mer.

Vill jag ändå visa hur mycket jag kan,så beror det på att jag är fåfäng och högmodig
och egentligen vill bli beundrad av den andre istället för att hjälpa honom. "

(Sören Kirkegaard 1813-1855)

/Louise

 


härliga tider strålande tider

Vilken fantastisk vecka jag har haft, det är så häftigt att få vara med och starta upp en ny förskola. Vilka möten och vilka intressanta diskussioner!

Nytt jobb och nya rutiner, har bestämt mig för att promenera på lunchrasten istället för att sätta mig i personalrummet och häcka. Har nu gjort det tre av fyra dagar, det kan jag varmt rekommendera! Det rensar huvudet och ger en möjlighet att få nya vinklingar på funderingar. Denna vecka har även vädret varit fantastiskt, solen har hållt sig framme när jag gått.. Varje dag har jag gått förbi golfbanan och det känns rätt avlägset tills golfsäsongen är igång, men jag är helt klart sugen på att spela. Det är perfekt att golfbanan ligger så nära jobbet för i sommar kan jag träna lite innan jag åker hem, stort plus för mig. Något som är mindre bra att jobba på andra sidan av stan är att det är bökigt att ta sig dit och hem. Verkar som det är många som ska åka samma väg som jag vid samma tid. Vad är det med Eskilstuna mellan klockan fyra och fem? Undrar över hur lång tid det skulle ta och cykla? Nej nu ska jag nog inte säga för mycket, jag cykla till jobbet det låter inte så troligt. Eller, nytt jobb nya rutiner??

/Louise

Veckomatsedel för barnfamiljer

På begäran från flera barnfamiljer så har jag fått en önskan att jag ska lägga upp en veckomatsedel senast varje onsdag eftersom alla barnfamiljer tydligen handlar på torsdagar (tack för tipset, kommer nu aldrig handla på en torsdag)

Alla recept är baserade på 4 personer.


Torsdag:
Fläskpannkaka
Tillagningstid: 45 minuter

Ingredienser
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
8 dl mjölk
4 st ägg
2-3 msk smör eller margarin
200-300 gram rimmat sidfläsk 
   
Sätt ugnen på 225 grader.
Börja med att göra pannkakssmeten. Blanda mjöl och salt. Tillsätt mjölken, börja med en liten mängd så undviker du att få en klumpig smet. Avsluta med att vispa ner äggen.
Stek fläsket och lägg i botten på en långpanna. Ett smart sätt är annars att steka fläsket direkt i långpannan (i ugnen). Häll smeten över fläsket.
Grädda i 20-25 minuter eller tills smeten stelnat och fått fin färg. När pannkakan svalnat kan den skäras eller klippas i bitar.
Serveras med rårörda lingon eller lingonsylt.

Fredag:
Fläskfile i ugn med klyftpotatis
Tillagningstid: 60 minuter
 
Ingredienser
600 gram Fläskfile eller fläskytterfile
1 gul lök
10 färska champinjoner
1 burk creme fraiche
4 dl matlagningsgrädde
riven ost

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär filen i skivor och bryn i stekpannan.
Krydda med salt, svartpeppar. Skiva lök och champinjoner och stek var för sig.
Smörj en ugnssäker form och lägg i fläskfilen.
Lägg över lök och champinjoner och bred över creme fraiche och
grädde. Strö över riven ost och gratinera i ugnen 30-40 min. Servera med potatisklyftor och en sallad.

Lördag:
Hemlagade hamburgare med coleslaw
Tillagningstid: ca 60 minuter

Ingredienser
Hamburgare:
600 gram mager nötfärs (10%)
1 gul lök
1 ägg
salt och peppar
Coleslaw:
7 dl finstrimlad vitkål
1 liten morot
1 liten rödlök
1 dl crème fraiche (lätt eller vanlig)
1/2 dl majonnäs
2 tsk fransk senap
1 tsk socker
1 krm grovmald svartpeppar
Dressing:
1 msk majonäs
1/2 dl creme fraiche
1 msk chilisås
salt och peppar
Klyftpotatis alt pommes
Hamburgerbröd
Sallad, lök, gurka, tomat, ost

Lägg nötfärsen i en bunke. Mixa den gula löken till mos eller riv på rivjärn och tillsätt den till nötfärsen. Strö över kryddan. Blanda alltsammans till en jämn kladdig smet.
Coleslaw:
Använd en osthyvel, så går det lätt att strimla vitkålen riktigt tunt. Eller använd matberedare med den tunnaste skärskivan. Skala moroten och riv den fint på rivjärn. Skala, dela och skiva rödlöken mycket tunt. Rör samman crème fraiche, majonnäs och senap. Smaksätt med socker salt och peppar.
Blanda vitkål, morot, lök och majonnässåsen. Låt salladen stå kallt ett tag.
Hetta upp en stekpanna med matfett. Forma smeten till runda, tunna, platta bullar. Stek dem ca 3-4 min per sida tills de fått fin färg.
Blanda ihop alla ingredienserna till dressingen i en skål och ställ i kylen.
Montera ihop hamburgarna och servera med någon slags potatis.

Söndag
Fiskgratäng med dill och räkor
Tillagningstid: ca 60 minuter

Ingredienser
600 g djupfryst fisk
½ tsk salt
2 krm peppar
500 g räkor (med skal)
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
½ dl hackad dill
1 dl riven ost
Potatis

Tina fisken och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg fisken i en lätt smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Täck med aluminiumfolie. Tillaga fisken i 200°C, ca 15 min.
Skala räkorna. Smält margarin eller smör i en kastrull på svag värme. Lyft kastrullen från värmen. Rör i vetemjölet. Tillsätt mjölken och rör om. Sätt tillbaka kastrullen på plattan. Koka såsen 3-5 min. Tillsätt de skalade räkorna och hackad dill. Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen ovanpå fisken. Strö över riven ost. Gratinera rätten i 250°C, ca 10 min eller tills den fått vacker färg.

Servera med kokt pressad potatis och sallad.

Måndag
Korvstroganoff med ris
Tillagningstid: 30 minuter

Ingredienser
4 portioner ris
400 g falukorv , strimlad
2 gula lökar  , finhackade
2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 msk kinesisk soja
salt och peppar
1 msk olja till stekning
kokta gröna ärtor

Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Fräs korven i oljan i en kastrull ca 5 minuter. Tillsätt lök och fräs ytterligare någon minut.
Tillsätt grädde, vatten, tomatpuré och kinesisk soja. Koka ca 10 minuter. Red ev. av med vetemjöl eller maizenaredning.
Smaka av med salt och peppar.
Servera ris och gröna ärtor vid sidan om.

Tisdag
Färsk pasta med räksås
Tillagningstid: 20 minuter

Ingredienser
1 burk crème fraiche
300 g räkor med skal
1 kruka färsk basilika
1 st citron
olivolja
salt
peppar
färsk spagetti

Skala räkorna. Blanda crème fraiche, hackad basilika och pressad citronjuice efter smak. Smaka av med salt och peppar och ev. lite olivolja. Tillsätt räkorna.
Servera med spagettin som kokats al dente.

Onsdag
Gulaschsoppa med köttfärs
Tillagningstid 20 minuter

Ingredienser
1 gul lök
4 potatisar
1 paprika
1 msk olja
500 g köttfärs
6 dl vatten
1 köttbuljongtärning
500 g krossade tomater
2 tsk kummin
salt och peppar
1 citron
ost
baugette

Skala lök och potatis. Skölj paprikan. Hacka lök, skär potatis och paprika i tärningar.
Fräs alla grönsaker och köttfärs i olja i en kastrull eller gryta.
Tilllsätt vatten, köttbuljongtärning, krossade tomater och kryddor. Låt koka ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar. Servera gärna soppan med en varm ostbaguette.

Hoppas det kommer smaka.

Jonas


RSS 2.0