Ny veckomatsedel för familjer

Hoppas första veckans matsedel blev till belåtenhet. Här kommer nu nästa veckas matsedel med start från torsdag. Ge gärna kommentarer på förra veckans matsedel om ni har använt den! Var den bra, svår, lättlagad, tråkig mat.
Som vanligt är recepten för 4 personer om inget annat anges.

Tordag:
Grönsaksoppa
Tillagningstid: ca 30 minuter

Ingredienser:
12 dl  vatten 
2 st  grönsaksbuljongtärning 
2 st  morötter 
2 st  potatisar, fast sort 
1 st  palsternacka 
0,5 st  rotselleri 
0,5 st  purjolök 
1 st  grön paprika 
1 dl  majskorn 
2 klyftor  vitlök 
1 st  chilifrukt 
1 msk  tomatpuré 
1 knippe  persilja

Skala potatis, morötter, palsternacka och selleri och skär i 1,5 cm stora tärningar.
Lägg grönsakerna och buljongtärningarna i vattnet, låt koka ca 10 minuter eller tills grönsakerna är nästan mjuka. Strimla purjolöken. Hacka vitlök och chili. Skär paprikan i mindre bitar.
Häll alla övriga ingredienser, utom persiljan, i soppan och låt koka tills grönsakerna är genomkokta.
Häll över hackad persilja vid servering.
Servera med ett gott knäckebröd och ost

Fredag:
Tacopaj med grönsallad
Tillagningstid: 1 timme

Ingredienser
2 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2 msk vatten
Fyllning:
400 g köttfärs
smör till stekning
1 påse taco kryddmix
1.5 dl vatten
1 burk jalapenos (kan uteslutas)
1 1 burk crème fraiche paprika & chili
3 st tomater
2.5 dl riven ost, gärna cheddar

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Lägg degen i lite plast och låt den vila kallt en stund.
Smörj en pajform. Tryck ut degen i formen och förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter.
Bryn köttfärsen i en stekpanna med lite smör. Tillsätt kryddmix och vatten och blanda om.
Låt färsen puttra på svag värme 10-15 minuter eller tills vattnet kokat in. Rör om då och då. Blanda ner chilin.
Fyll pajskalet med köttfärsen och bred över crème fraiche. Skiva tomaterna och lägg dem ovanpå. Strö över osten.
Grädda pajen 10-15 minuter tills osten fått en gyllenbrun färg.
Servera pajen med en god sallad

Lördag:
Bouef Bourgignon
Tillagningstid: ca 2 timmar
Recept för 8 personer (bra bjudrätt)


Ingredienser
1 kg oxkött, högrev
100 g sidfläsk eller bacon
100 g fina smålökar
200 g champinjoner i stora tärningar
3 st vitlöksklyftor
40 g mjöl
1 flaskor fruktigt rödvin, helst Bourgogne
2 msk olja
salt
1 nymalen peppar
1 st sockerbit
1 bukett persiljestjälkar
1 st lagerblad
1 kvist timjan

Låt fläsket/bacon smälta i en emaljerad gjutjärnsgryta. När det blivit ljusgult ska smålökarna i. Låt dem steka i ungefär 15 minuter utan lock. Rör om då och då.
Tillsätt champinjonerna och blanda väl. Låt koka under lock ungefär 10 minuter på medelstark värme.
Ta upp alla bitar med hålslev och lägg dem åt sidan. Lämna kvar stekfettet i grytan.
Värm oljan i en stekpanna och stek oxköttet tills det fått färg.
Lyft upp köttbitarna ur stekpannan och låt dem rinna av lite. Lägg dem i gjutjärnsgrytan.
Mosa vitlöken, blanda den med köttet och värm upp grytan långsamt på spisen. Strö över mjölet och tillsätt rödvinet och låt koka upp.
Salta lätt och tillsätt mald peppar, sockerbiten och kryddbuketten, rör om. Låt grytan sjuda långsamt på spisen i cirka 1 timme tills köttet är mört.
Garnera med nyfrästa champinjoner, rökt sidfläsk/bacon och smålök samt nyhackad persilja.
Servera med pressad potatis och lättkokta haricots verts.

Söndag:
Hel ugnstekt kyckling med rödvinsås
Tillagningstid: 1,5 timme


Ingredienser
1 st stor kyckling (färsk eller fryst) 
salt
1 st gul lök 
8 katrinplommon 
2 tsk paprikapulver 
1 st steksnöre 
1 st grillfolie
1 st  vitlökar, hela 
8 st  steklökar, hela

Sås
1 msk smör 
1 st lök, liten, finhackad, gul 
4 st katrinplommon 
2 tsk råsocker 
1 msk balsamvinäger 
1 msk soja 
3 dl rödvin 
3 dl vatten 
2 msk kycklingfond 
2 tsk maizena majsstärkelse 


Sätt ugnen på 175°.Ta ut inkråmet om det ligger i kycklingen.
Skala och skärlöken i kvartar. Strö 1/2 tsk salt inuti kycklingen och fyll den med lök samt katrinplommon.
Bind ihop kycklingen först genom att vira runt benen och sedan en slinga runt om för att hålla in vingarna.
Avsluta runt benen igen och bind också upp gumpen.
Strö på salt och paprikapulver runtom kycklingen.
Lägg den i en ugnssäker form och täck med folie. Ställ kycklingen på nedersta falsen i ugnen och låt den steka så ca 1 timme.
Ta bort folien från kycklingen efter 1 timme och öka gradtalet i ugnen till 200°.
Pensla eller ös kycklingen om det går.
Lägg in skalade hela lökar samt hel vitlök med bara toppen avskuren bredvid kycklingen.
Stick in en stektermometer i kycklinglårets insida men inte ända intill benet.
Stek kycklingen ytterligare ca 1 timme eller tills innertemperaturen är 75-80°. Ös eller pensla den då och då och vänd också lökarna.
Om kycklingen börjar se bränd ut lägg på folie.
Sås:
Hetta upp smör i en kastrull och fräs lök och katrinplommon ca 2 minuter. Häll på socker och låt det smälta. Tillsätt vinäger, soja, rödvin, vatten och kycklingfond. Låt koka utan lock till ca 4 dl återstår. Sila såsen genom en finmaskig sil och pressa ut så mycket som möjligt. Hetta upp såsen på nytt. Rör ut majsstärkelse
i lite kallt vatten och vispa ner det i såsen. Låt den koka upp.
När det bildats mer sky från kycklingen i ugnen hälls den ner i såsen. Det bör bli minst 1 dl.
När kycklingens innertemperatur är 75°-80° tas den ut ur ugnen och får vila under folie några minuter innan den styckas upp.
Även om temperaturen visar att kycklingen är klar så stick med en provsticka eller vass kniv och kolla
köttsaftens färg. Den ska vara klar och ofärgad. Skär loss låren först och om de fortfarande är för rosa längst in så stek dem separat ytterligare några minuter i ugnen.

Häll ner stekskyn från ugnsformen, och ev också från skärbrädan, i såsen som ska hettas upp.
Servera med kokt potatis och gelé.


Måndag:
Spaghetti Carbonara
Tillagningstid: 20 minuter

Ingredienser 
300 g spaghetti
150 g rökt eller rimmat fläsk/bacon
smör
2 ägg
1/2 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1-2 finhackade vitlöksklyftor
3 dl riven ost
2 krm nymald svartpeppar

Koka spaghettin.
Skär fläsket/bacon i små tärningar.
Stek fläsket/bacon knaprigt i smör i en stekpanna.
Vispa ihop ägg, grädde, salt, vitlök och hälften av osten.
Rör ner fläsk och äggblandningen i den kokta spaghettin och rör kraftigt till en krämig konsistens. Strö över resten av osten och peppar.
Lätt som en plätt.

Tisdag:
Isterband med dillstuvad potatis
Tillagningstid: 40 minuter

Ingredienser
4 st Småländska isterband
ca 12 potatisar
4 dl mjölk
½ dl vetemjöl
½ tsk salt
½ tsk peppar
½ dl dill

Koka potatisen med skal, låt dem svalna
Skala och tärna potatisen
Vispa samman mjölet i lite av mjölken
Koka upp resten av mjölken. Tillsätt redningen, låt koka 5 minuter.
Tillsätt salt, peppar och dill. Vänd ner potatisen och låt den bli ordentligt varm
Snitta isterbanden och stek dem på lagom värme ca 12 minuter.
Servera med inlagda rödbetor.

Onsdag:
Kasslergratäng med paprika
Tillagningstid: 40 minuter

Ingredienser
3 dl långkornigt ris
500 g kassler
3 paprikor, gärna i olika färger
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2-3 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1 krm kajennpeppar
50 g hårdost

Koka riset enligt förpackningens anvisning.
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kasslern i tunna skivor. Skölj, kärna ur och strimla paprikorna.
Lägg paprikan i botten på en ugnssäker form. Fördela kasslerskivorna ovanpå.
Krydda grädden med pressad vitlök, salt och kajennpeppar. Häll grädden i formen. Riv osten och strö den över.
Gratinera mitt i ugnen, ca 15 minuter.
Servera gratängen med ris och sallad

Ha en trevlig matvecka!
Jonas


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0