...umami...

Tänk att jag har gått i så många skolor, som käre far brukar säga, men ändå inte stött på UMAMi?? Igår fick jag då reda på detta under en föreläsning om mat genom jobbet. Det är alltså den femte grundsmaken, salt-surt-sött-beskt och umami! Denna smak har varit viktig i de asiatiska köken såsom i Japan och Kina, det finns bland annat i soja och fisksåser. Umami är en naturlig smakförstärkare som ska smaka protein(?) och skall inte förväxlas med natriumglutamat som är en syntetiskt framställd smakförstärkare. Kocken på jobbet menar att smaken smakar lite som okryddat kött, så varsågoda att leta fram rätt smak i munnen.

Varje dag skänker nya lärdomar!
/Louise


Kommentarer
Postat av: madde

ja visst är det så :) och vad mycket vi har kvar att lära ! kram

2010-02-18 @ 20:10:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0