Veckomatsedel för barnfamiljer
Alla recept är baserade på 4 personer.
Torsdag:
Fläskpannkaka
Tillagningstid: 45 minuter
Ingredienser
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
8 dl mjölk
4 st ägg
2-3 msk smör eller margarin
200-300 gram rimmat sidfläsk
Sätt ugnen på 225 grader.
Börja med att göra pannkakssmeten. Blanda mjöl och salt. Tillsätt mjölken, börja med en liten mängd så undviker du att få en klumpig smet. Avsluta med att vispa ner äggen.
Stek fläsket och lägg i botten på en långpanna. Ett smart sätt är annars att steka fläsket direkt i långpannan (i ugnen). Häll smeten över fläsket.
Grädda i 20-25 minuter eller tills smeten stelnat och fått fin färg. När pannkakan svalnat kan den skäras eller klippas i bitar.
Serveras med rårörda lingon eller lingonsylt.
Fredag:
Fläskfile i ugn med klyftpotatis
Tillagningstid: 60 minuter
Ingredienser
600 gram Fläskfile eller fläskytterfile
1 gul lök
10 färska champinjoner
1 burk creme fraiche
4 dl matlagningsgrädde
riven ost
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär filen i skivor och bryn i stekpannan.
Krydda med salt, svartpeppar. Skiva lök och champinjoner och stek var för sig.
Smörj en ugnssäker form och lägg i fläskfilen.
Lägg över lök och champinjoner och bred över creme fraiche och
grädde. Strö över riven ost och gratinera i ugnen 30-40 min. Servera med potatisklyftor och en sallad.
Lördag:
Hemlagade hamburgare med coleslaw
Tillagningstid: ca 60 minuter
Ingredienser
Hamburgare:
600 gram mager nötfärs (10%)
1 gul lök
1 ägg
salt och peppar
Coleslaw:
7 dl finstrimlad vitkål
1 liten morot
1 liten rödlök
1 dl crème fraiche (lätt eller vanlig)
1/2 dl majonnäs
2 tsk fransk senap
1 tsk socker
1 krm grovmald svartpeppar
Dressing:
1 msk majonäs
1/2 dl creme fraiche
1 msk chilisås
salt och peppar
Klyftpotatis alt pommes
Hamburgerbröd
Sallad, lök, gurka, tomat, ost
Lägg nötfärsen i en bunke. Mixa den gula löken till mos eller riv på rivjärn och tillsätt den till nötfärsen. Strö över kryddan. Blanda alltsammans till en jämn kladdig smet.
Coleslaw:
Använd en osthyvel, så går det lätt att strimla vitkålen riktigt tunt. Eller använd matberedare med den tunnaste skärskivan. Skala moroten och riv den fint på rivjärn. Skala, dela och skiva rödlöken mycket tunt. Rör samman crème fraiche, majonnäs och senap. Smaksätt med socker salt och peppar.
Blanda vitkål, morot, lök och majonnässåsen. Låt salladen stå kallt ett tag.
Hetta upp en stekpanna med matfett. Forma smeten till runda, tunna, platta bullar. Stek dem ca 3-4 min per sida tills de fått fin färg.
Blanda ihop alla ingredienserna till dressingen i en skål och ställ i kylen.
Montera ihop hamburgarna och servera med någon slags potatis.
Söndag
Fiskgratäng med dill och räkor
Tillagningstid: ca 60 minuter
Ingredienser
600 g djupfryst fisk
½ tsk salt
2 krm peppar
500 g räkor (med skal)
2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
½ dl hackad dill
1 dl riven ost
Potatis
Tina fisken och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg fisken i en lätt smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Täck med aluminiumfolie. Tillaga fisken i 200°C, ca 15 min.
Skala räkorna. Smält margarin eller smör i en kastrull på svag värme. Lyft kastrullen från värmen. Rör i vetemjölet. Tillsätt mjölken och rör om. Sätt tillbaka kastrullen på plattan. Koka såsen 3-5 min. Tillsätt de skalade räkorna och hackad dill. Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen ovanpå fisken. Strö över riven ost. Gratinera rätten i 250°C, ca 10 min eller tills den fått vacker färg.
Servera med kokt pressad potatis och sallad.
Måndag
Korvstroganoff med ris
Tillagningstid: 30 minuter
Ingredienser
4 portioner ris
400 g falukorv , strimlad
2 gula lökar , finhackade
2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 msk tomatpuré
1 msk kinesisk soja
salt och peppar
1 msk olja till stekning
kokta gröna ärtor
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Fräs korven i oljan i en kastrull ca 5 minuter. Tillsätt lök och fräs ytterligare någon minut.
Tillsätt grädde, vatten, tomatpuré och kinesisk soja. Koka ca 10 minuter. Red ev. av med vetemjöl eller maizenaredning.
Smaka av med salt och peppar.
Servera ris och gröna ärtor vid sidan om.
Tisdag
Färsk pasta med räksås
Tillagningstid: 20 minuter
Ingredienser
1 burk crème fraiche
300 g räkor med skal
1 kruka färsk basilika
1 st citron
olivolja
salt
peppar
färsk spagetti
Skala räkorna. Blanda crème fraiche, hackad basilika och pressad citronjuice efter smak. Smaka av med salt och peppar och ev. lite olivolja. Tillsätt räkorna.
Servera med spagettin som kokats al dente.
Onsdag
Gulaschsoppa med köttfärs
Tillagningstid 20 minuter
Ingredienser
1 gul lök
4 potatisar
1 paprika
1 msk olja
500 g köttfärs
6 dl vatten
1 köttbuljongtärning
500 g krossade tomater
2 tsk kummin
salt och peppar
1 citron
ost
baugette
Skala lök och potatis. Skölj paprikan. Hacka lök, skär potatis och paprika i tärningar.
Fräs alla grönsaker och köttfärs i olja i en kastrull eller gryta.
Tilllsätt vatten, köttbuljongtärning, krossade tomater och kryddor. Låt koka ca 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar. Servera gärna soppan med en varm ostbaguette.
Hoppas det kommer smaka.
Jonas