Black&White fest i Pennybridge (Örebro)
Mycket trevligt folk och trevlig mat med fina presentationer.
Förrätt: Skagenröra på en liten bruschetta med svart stenbitsrom
Varmrätt: Filé Black&White med potatisgratäng
Dessert: Tårta med Fredriks porträtt samt kaffe.
Tack för en trevlig kväll Fredda!!
Nya kokböcker
I like. Nu är det bokrea och jag har gjort två riktiga fynd (99 kr styck) på kokböcker.
Jag kan rekomendera Er som har missat att köpa Sveriges bästa kokbok, Per Morberg att den nu finns ute på bokrean!
Jonas
Fredagsmiddag med frun
Då har jag lagat mat igen. Tycker själv att det blev en gastronomisk upplevelse i gommseglet.
Jag besökte i fredags ICA Ekängen för att köpa lite kött. De brukar ha fint kött och mycket vilt men det hade de inte denna gång men en fin mittbit oxfilé slank ner i korgen (tänker inte berätta vad den kostade). Köpte även parmaskinka direkt från delikatessdisken, vilken skillnad det är på den och den som man kan köpa i vacumförpackning. Och det bästa av allt är att den har ett lägre pris än den som redan är förpackad.
Så hem glad som sjutton, nu är middagen komponerad igen.
Förrätt: Parmaskinka på en bädd av toscansk sallad, serveras med rostade pinjenötter samt basamicocreme
Varmrätt: Grillad tournedos serveras med grillade tomater och en kantarellrisotto med västerbottenost.
Dryck till menyn: Terre dei Volsci, Velletri
Det var allt för nu!
Jonas
Saker till köket med sladd
Har ni ingen, köp en!
Matupplevelse i Tunisien
Till förrätt beställde vi in den Tunisiska förrättsspecialiten Brick, som är en friterad vårrulle fylld med tex. tonfisk.
Se recept:http://www.matklubben.se/recept/brick_60285.html
Jag tänkte att det här kan inte bli billigt för fyra personer inkl. 8 öl och två flaskor rött.
Men när notan kom in så blev jag glatt överraskad, notan stannade på 150 TDN (810 SEK).
Tänk om vi kunde ha dessa priser i Sverige!
/Jonas
äntligen fredagsmys
/Louise
..vad blir det för mat??..
/Louise
onsdagsmiddag blev thaistarkt
Idag var jag på salsa igen, det vara bara såå roligt. Fick fart på höfterna ordentligt, tack och lov var det samma koreografi som sist så jag var rätt säker...! Tyvärr kom jag aldrig iväg på afro i lördags, det var snöstorm om nån missade det ;) Jag satsar på att gå på det passet så småningom. Istället hade jag styrketräning på hemmaplan i form av snöskottning i typ 3 timmar. Vänstra axeln blev visst lite överansträngd men en kur med antiinflammatoriska piller senare så håller det på att gå över!
/Louise
fredagsmys på egen hand
Denna vecka har varit helt fantastisk, bra träning och nya jobbet rullar på. Vi lär känna varandra mer och mer och det känns mycket bra! Har även vågat mig in på nya pass på gymmet, salsan i onsdags var grymt rolig. Imorgon satsar jag på att testa afro, har hört från säkra källor att även det ska vara en frigörande träningsform.
Ser framemot en skön lugn helg, med eventuellt lite tapas!
/Louise
...umami...
Tänk att jag har gått i så många skolor, som käre far brukar säga, men ändå inte stött på UMAMi?? Igår fick jag då reda på detta under en föreläsning om mat genom jobbet. Det är alltså den femte grundsmaken, salt-surt-sött-beskt och umami! Denna smak har varit viktig i de asiatiska köken såsom i Japan och Kina, det finns bland annat i soja och fisksåser. Umami är en naturlig smakförstärkare som ska smaka protein(?) och skall inte förväxlas med natriumglutamat som är en syntetiskt framställd smakförstärkare. Kocken på jobbet menar att smaken smakar lite som okryddat kött, så varsågoda att leta fram rätt smak i munnen.
Varje dag skänker nya lärdomar!
/Louise
På Arlanda, Radisson Hotel
Jag hoppas på en givande vecka både arbetsmässigt och givetvis matmässigt också. Jag har varit i Tunisien tidigare men kommer inte ihåg hur deras matkultur ser ut. Det ska bli spännande att prova på nya maträtter och komma till en ny kultur igen, det är stora glädjen i mitt jobba att jag får vara ute och resa så mycket som jag gör. Jag kommer senare blogga lite om hur resan har varit, så återseende senast på tisdag den 23 feb.
Under kvällen här på Arlanda kommer jag självklart avnjuta en god middag och se på tv. Halv åtta hos mig på TV4 är inget jag vill missa. Sedan innan det är dags att lägga ner huvudet på kudden måste jag självklart ringa Louise samt få den dagliga dosen av OS.
/Jonas
Pilates och promenad
Har även tagit mig till gymmet och kört ett pass pilates. (Under tiden var Jonas och tvättade bilen till mig :) måste ju ha en fin bil att åka till jobbet i) Eftersom det var första gången så visste jag inte riktigt hur det skulle gå till därför hade jag heller inte med mig min yoga-matta. Så jag fick börja med att springa ner till salen längst ner för att hämta en matta för passet hölls inte i den salen. Kommer upp uppvärmd och klar och får iallafall en plats längst bak i salen, vilket är ett måste... Ser mig runt omkring, känner inte igen någon. Instruktören kommer infarandes och inleder med "är det någon som är här för första gången?" jag sträcker upp handen tillsammans med en tjej till. Skönt jag var inte ensam förstagångare iallafall. Det var lite luriga övningar, det svåra var att hitta rätt position och spänna till magen samtidigt som jag höll blicken fäst på att punkt framför mig och samtidigt hålla balansen.. Tack och lov att jag har en god grundbalans. Så här efteråt så känner jag mig skönt trött i kroppen, men det var väl inte det roligaste passet jag varit på. Kan dock vara bra och blanda träningsformerna så det inte blir så ensidigt.
Nu vankas det hel ugnsstektkyckling med rödvinssås och mandelpotatis halvor! Jag föredrar en helkyckling framför de där upp-pumpade kycklingfiléerna.
/Louise
Våren är här
Nu måste jag börja leta efter ett recept på hel kyckling som ligger och väntar i kylen. Någon som har något bra recept?
Middagen är klar
Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig men slutresultatet blev lyckat tycker i alla fall jag. Såsen skar sig, men med lite coachning av frun så gick det vägen, receptet var inte helt rätt skrivet... Potatisen försökte jag också två gånger med. Potatisen så här års är inte vad den borde vara, mjölig och tråkig. Så menyn blev modifierad till mandelpotatispurè inte mycket sämre det kan jag lova.
Vin vi provade:
Förrätt: Cava Codorníu
Varmrätt: Bellingham Chenin Blanc
Dessert: Fonseca Porto Bin No27
Recept:
Citrusmarinerade pilgrimsmusslor (2 pers)
6 st färska pilgrimsmusslor
1 st lime, skal plus saft
1 st citron, skal plus saft
1/2 dl olivolja
1/2 dl cava
valfri sallad
Skölj cirton och limen. Pressa ut saften av halva limen och halva citronen, bland med cavan och olivoljan. Salta och peppra med svartpeppar. Lägg i pilgrimsmusslorna i marinaden och låt stå i kyl minst en timme. Grilla dem i en grillpanna ca 3 minuter på var sida, beroende på storlek. Servera på en salladsbädd med olivolja och balsmicocreme.
Laxtournedos med havtornssås och sparrispotatis
http://www.alltommat.se/recept/laxtournedos-med-havtornssm%C3%B6rs%C3%A5s-och-sparrispotatis-6701
Vaniljpanacotta (2 pers)
2 dl vispgrädde
1 gelantinblad
2 msk strösocker
1 vaniljstång
Bär eller frukt
Koka upp vispgrädde, socker, vaniljstång (delad). Ha i gelantinbladet som har legat i kallt vatten i 10 minuter.
Häll upp i glas och ställ kallt tills den stelnar.
Garnera med valfri frukt tex. björnbär
Tack för mig, nu väntar cognacen.
/Jonas
Premiär för Mat & Hjärta
Nu äntligen ett forum att bara frossa i våra tankar om mat och annat som ligger oss båda varmt om våra hjärtan. Helgernas menyer är en process som växer fram i våra tankar under vardagarna, främst är det Jonas som är idéspruta och hittar nya recept. Själv älskar jag att äta hans mat och bara vara i närheten när han styr i köket under helgerna. Jag står för maten på vardagarna och Jonas på helgerna.
Idag provas det nya recept;
Citrusmarinerade pilgrimsmusslor på en bädd av sallad sedan laxtournedos vilande på grillad grön sparris med havtornssmörsås och örtslungad mandelpotatis avslutningsvis en vaniljpannacotta med björnbär och ett hjärta av choklad.
Igår när jag kom hem från två dagars konferens (med vad som bestod av diskussioner, kaffedrickande, god mat och skratt och mera kaffe, diskussioner och ännu mer att äta) möttes jag av ett stort fång röda rosor och en redan planerad och inhandlad meny för fredagens kväll och även denna kväll. Tyvärr klarade jag bara att äta en rätt vilket till min förvåning var sushi och chokladfonduen sköts på framtiden för min mage var alltför full...
Ser mig själv som lyckligt lottad att få dela kärleken och matglädjen med min make, lyckan över en egenhändigt reducerad fond eller över att få dela på en Brunello i stearinljusens sken.
Jag har jag gjort något som gör mig på gott humör nämligen pysslat om mina blommor. Fick ett ryck i höstas och tog in alla pelargoner som jag haft på uteplatsen, nu har de stått i ett rum och blivit sådär vintertråkiga som bara pelargoner blir. Idag kom jag ihåg att köpa jord när jag var till affären och kunde planter om dem, likaså orkideérna. Det börjar så smått kännas som om våren kommer smygandes trots snön som drivvis pryder trädgården..
/Louise